over de trimbehandeling

Bij binnenkomst
Het reismandje kan op de grond of op de trimtafel gezet worden en het deurtje kan open. De kat krijgt eerst even rustig de tijd om te wennen en rond te lopen om de omgeving te verkennen en rond te snuffelen zodat de stress van de autorit kan zakken.

De Trimbehandeling
Met mijn handen ga ik eerst door heel de vacht om te controleren op klitten en vilt. Daarna knip ik als eerste de nagels. Kleine klitten probeer ik voorzichtig uit te kammen. Grote klitten en vilt scheer ik weg met de tondeuse. Wanneer de kat voor het eerst in de salon is zal ik hem eerst rustig laten wennen aan het geluid van de tondeuse. De overige gezonde vacht wordt gespaard, deze kam ik door. Als het lukt en wanneer het nodig is, maak ik eventueel oren en ogen schoon. Tussendoor is er altijd tijd voor een knuffel, ik werk ook met valeriaan en kattenkruid om stress te reduceren en de kat zoveel mogelijk een veilig gevoel te geven.

Let op!
Door het wegscheren van klitten en vilt kan het zijn dat de vacht er een periode minder mooi uitziet. Omdat de vacht een aantal belangrijke functies heeft heb ik bewust gekozen voor het vacht besparend trimmen. 

Hoelang duurt de trimbehandeling?
Een trimbehandeling duurt het liefst zo kort mogelijk ( zo min mogelijk stress voor de kat) maar maximaal 45 tot 60 minuten. Dit is afhankelijk van de vachtproblemen en hoe goed de kat het toelaat.

Waarom een trimbehandeling?
Het is belangrijk om te voorkomen dat de kat klitten en/of vilt krijgt.

Klitten en vilt trekken aan de huid en kunnen ervoor zorgen dat de kat pijn heeft. Misschien is het niet mogelijk om de kat regelmatig een goede kambeurt te geven of de kat laat het niet toe. Naar de trimsalon gaan, zeker wanneer de kat het niet gewend is dat er regelmatig gekamd wordt, geeft ongewild stress. Daarom is het belangrijk dat je een kitten laat wennen aan een regelmatige kambeurt, het liefst al voordat ze de leeftijd van 12 weken hebben bereikt.

Is een trimbehandeling ook nodig bij een kortharige kat? 
Knopen en klitten komen niet alleen bij half langharige of langharige katten voor. Ook bij kortharige katten ontstaan soms klitten of viltstukjes in de vacht. Met name bij ouderen die niet meer zo lenig zijn en/of ziek zijn en katten met overgewicht kunnen zichzelf minder goed verzorgen waardoor er klitten en vilt ontstaat.

Trimmen aan huis
Een trimbehandeling aan huis behoort tot de mogelijkheden. Wanneer het voor de kat om medische reden beter is om niet meer vervoerd te worden kom ik aan huis trimmen.  Dit is voorbehouden aan de oudere kat met artrose of andere zwaar wegende medische redenen. Over het algemeen is het zo dat een kat zich beter laat behandelen in een vreemde omgeving. Neem contact op voor meer informatie.

Wat als het trimmen niet lukt?
Wanneer de stress zo hoog oploopt dat het zowel voor mij als de kat te gevaarlijk wordt kan het beter zijn de behandeling te staken en het later onder een roesje opnieuw te trimmen. Ik kan hiervoor eventueel naar je eigen dierenarts komen. Ik heb hiervoor ook afspraken met Anicura Dierenkliniek in Dordrecht

De voorbereiding

Het is fijn voor de kat wanneer hij voor de afspraak zo min mogelijk stress heeft. Waar je aan kan denken is:

Kom met maximaal 1 persoon naar de afspraak. Neem ook geen kinderen mee. Hoe goed bedoeld ook, het is onrustiger en geeft ongewild meer stress voor je kat.

Zet het reismandje al een dag van te voren in de kamer zodat de kat hier zijn geur al aan af kan geven of eventueel in kan gaan liggen.

Plan ook liever en wanneer mogelijk geen dierenartsbezoek in de dagen voor aanvang van de afspraak. 

wat neem je mee

Voor de kat kan het fijn zijn om de geur van thuis om zich heen te hebben. Dat kan zijn een kleedje of een speeltje waar zoveel mogelijk geur aan zit. Leg dit niet in het reismandje wanneer je naar de afspraak komt maar neem deze apart mee. Dit kan de kat rust geven waardoor de stress minder is.

Color Consulting

Lorem ipsum dolor sit amet, te has solet postea. Voluptua quaestio dissentias has ex, no eum aliquid tibique petentium, agam mucius liberavisse eos id. Ut sea accumsan interpretaris, viderer pertinax repudiandae ne ius, reprehendunt vel at. Delenit repudiare in mei, mazim assentior voluptaria et pri. Ad tempor tritani qui, et elitr consequat assentior has..

Cabinet Refinishing

Lorem ipsum dolor sit amet, te has solet postea. Voluptua quaestio dissentias has ex, no eum aliquid tibique petentium, agam mucius liberavisse eos id. Ut sea accumsan interpretaris, viderer pertinax repudiandae ne ius, reprehendunt vel at. Delenit repudiare in mei, mazim assentior voluptaria et pri. Ad tempor tritani qui, et elitr consequat assentior has..

Wil jij ook een verzorgde vacht voor je kat?

Neem contact op voor meer informatie, advies of voor het maken van een afspraak.